Haber Detay

  • Anasayfa
  • PaaS (Platform as a Service) Nedir?
Details

PaaS (Platform as a Service) Nedir?

Hizmet olarak Platform veya PaaS (Platform-as-a-Service), sağlayıcının müşteriye sanal altyapıyı sunduğu bir hizmet modelidir ve uygulamalar için tam olarak hazırlanmış, belirli görevlere özel, yapılandırılmış programlar sunar. Bu model öncelikle kendi yazılımlarını
yaratan şirketler ve geliştiriciler için tasarlanmıştır. PaaS platformunun IaaS'tan farkı, müşterinin bu durumda çalışması için ihtiyaç duyduğu araçları almasıdır. Bunlar endüstriyel IoT, posta veya yedek sunucu, veritabanı yönetim modeli, web sunucusu, büyük veri işleme ortamı ve diğerleri olabilir. Sağlanan araçların şirketin özel ihtiyaçlarına göre yapılandırılması gerekir, ancak sıfırdan inşa edilmesine gerek yoktur.
Bu çözüm, geliştiricilerin pahalı ekipman satın almak için yatırım yapmamalarına, yalnızca belirli bilgileri platforma yüklemelerine ve sessizce çalışmasına olanak tanır. PaaS'ın en basit örneği, buluta taşınabilen veritabanlarıdır. IaaS modelinde, istemciye yalnızca alan verilir, seçme, yükleme, yapılandırma ve kopya oluşturma işlemleri istemci tarafından yapılmalıdır. PaaS platformunda bir DBMS zaten kuruludur ve kullanıcının bunu yalnızca görevleri ve yükleme bilgileri için yapılandırması gerekir.